ESENT Prowitamina B5 – 75% D-pantenol 30 ml ESENT

Home/ESENT/ESENT Prowitamina B5 – 75% D-pantenol 30 ml ESENT

ESENT Prowitamina B5 – 75% D-pantenol 30 ml ESENT

12.87 

43 w magazynie

ESENT Prowitamina B5 – 75% D-pantenol 30 mlg

43 w magazynie

SKU: 5902574357052 Kategoria:

Opis

ESENT ESENT Prowitamina B5 – 75% D-pantenol 30 ml

Metryka Produktu



Surowiec dla przemysłu (Raw material) : D-pantenol 75% (Prowitamina B5)



INCL :
 Panthenol, Water



Numer CAS : 81-13-0

Numer EINECS : 201-327-3

 

D-pantenol zwany też Prowitaminą B5 preparat szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kosmetyków o działaniu kojącym, nawilżającym i łagodzącym podrażnienia, a także wzmacniającym włosy i regenerującym paznokcie.



Działanie.

D-pantenol, z łatwością wnika w głębsze partie skóry, włosów, paznokci, gdzie dzięki naturalnym procesom, przekształca się w kwas pantotenowy czyli witaminę B5.

W skórze wpływa na przyspieszenie podziałów komórek- stymuluje naturalne procesy regeneracyjne, ma działanie przeciwzapalne, znacząco poprawia nawilżenie skóry.

Wnikając do wnętrza włosa, nadaje włosom połysk, gładkość, redukuje rozdwajanie końcówek i pogrubia włókno włosa.

W przypadku pielęgnacji paznokci, D-pantenol, zwiększa elastyczność płytki i jej twardość.

 



Stosowanie.

Produkt szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem wielu preparatów o charakterze kojącym ,przeciwzapalnym, łagodzącym podrażnienia. Stosowany powszechnie w preparatach łagodzących skutki oparzeń i oparzeń słonecznych.

D-pantenol, świetnie sprawdzi się w pielęgnacji, suchych i zniszczonych włosów, łamliwych paznokci.

D-pantenol jest preparatem bezpiecznym dla skóry, rozpuszcza się znakomicie w wodzie , bądź alkoholu . Zalecane stężenie w kosmetykach to 5% w przypadku balsamów, kremów i serum, w odżywkach i szamponach do włosów do 1-1,5%.

 

Informacje chemiczne.

75% roztwór wodny D-pantenolu, bez substancji konserwujących, ma postać bezbarwnej, lepkiej cieczy, dobrze rozpuszczająca się w wodzie i alkoholach, nie rozpuszczająca się w tłuszczach.

 

Zalecenia dotyczące przechowywania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed ekspozycją na światło słoneczne.